Ljudböcker Den Satiriske Holberg gratis


Den Satiriske Holberg är en bra bok ,
Du hittar också andra böcker av författaren none Den Satiriske Holberg






Fria e-böcker på nätet Den Satiriske Holberg

Språk : Svenska
Filformat : E-Bok
Utgivningsdatum :
Förlag : Claes Hoogland (Hardcover)
Tillgänglighet: I lager
Betyg:




Ladda ner bok google bok Den Satiriske Holberg



Utgangspunktet for den satiriske produksjonen til Ludvig Holberg (1684 - 1754) var det komisk-episke diktet Peder Paars. Diktet var en briljant satire på manerene den gang. Likevel fikk diktet ...

Ludvig Holberg var en dansk-norsk forfatter og historiker, født i Bergen. Han var professor ved Universitetet i København. Mer enn noen annen forfatter representerer han 1700-tallet i dansk-norsk åndshistorie. Holberg skrev i de fleste sjangere og stort sett på dansk, noe som innebar et kulturelt og språklig nybrottsarbeid. Enkelte av hans komedier, som Jeppe paa Bierget og Erasmus ...

Ludvig Holberg (født 3. desember jul. / 13. desember 1684 greg. i Bergen, død 28. januar 1754 i København) var en norsk-dansk forfatter og historiker som levde mesteparten av sitt voksne liv i Danmark. Holberg var preget av humanismen, opplysningstiden og barokken. Han var filosof og historiker, men det er hans skjønnlitterære ...

Det lærde Holland, et Holberg-selskap i Christiania Tidlig i dikterkarrieren deltok Henrik Ibsen i en akademisk krets i boksamleren Paul Botten-Hansens leilighet i Pipergården i Christiania. Botten-Hansen var Holberg-ekspert og hadde oppdaget en undertekst i forfatterens skrifter.

Holberg skreiv komedier, vitenskapelige avhandlinger, fortellinger på rim, prosafortellinger, brev, essay og satire. I det satiriske heltediktet «Peder Paars» (1719) laget Holberg en parodi på de mest kjente verkene i latinsk litteratur. Her kritiserer han også datidas kvinnesyn.

Holberg visste at innholdet ville vekke harme hos myndighetene og sørget for at boka ble gitt ut i Tyskland. På den måten unngikk han sensur (statlig kontroll eller forbud). Romanen ble straks en suksess og oversatt til flere språk. Alt i 1742 kom boka ut også på dansk, med tittelen Niels Klims underjordiske rejse. Kirka og den danske ...

Den mest kjente personen ved navn Hieronymus er Sophronius Eusebius Hieronymus (ca. 347-419), og det er knapt mulig å se dette navnet i en tekst av Holberg uten at det bringer tanken på den kanoniserte bibeloversetter, kirkens store lærde. Som stadssatyrikusen levde kirkelæreren Hieronymus et asketisk liv.

Holberg skreiv komedier, vitenskapelige avhandlinger, fortellinger på rim, prosafortellinger, brev, essay og satire. I det satiriske heltediktet «Peder Paars» (1719) laget Holberg en parodi på de mest kjente verkene i latinsk litteratur. Her kritiserer han også datidas kvinnesyn.

Den korte, rammende karakteristikk dyrket Holberg i latinske epigrammer (korte, fyndige, satiriske dikt). Epigrammer var en godt likt sjanger blant tidens latindiktere, og i 1737 gav Holberg ut 758 kortdikt (epigrammer).

Hittil hadde Holberg kun skrevet om rettsvitenskap, historie og filologi, men i en krangel med juristen Anders Højer fra Flensborg viste han sine satiriske evner. Fram til 1728 lagde han verk som var en ny stil av humoristisk litteratur, under pseudonymet Hans Mikkelsen.

Ludvig Holberg: Hvorfor jeg søker fruentimmer-selskap Fra Epistler (København, 1748-1754) Du undrer deg over at jeg, som er ved alder og stedse har vært hengiven til studeringer, finner mer behag uti fruentimmers enn uti menns omgjengelse. Men du vil enn mer forundre deg når jeg sier at det er just i henseende til mine studeringer at jeg søker sådant selskap.

Satire er vittig spott, det vil si en forteller- eller kunstform som kritiserer eller kommenterer mennesker, samfunn, politikk, fenomener og tanker i samtiden på en humoristisk og poengtert måte. Satiren bruker gjerne ironi, grove overdrivelser og karikaturer for å latterliggjøre og synliggjøre svakheter ved systemene eller gjøre narr av menneskenes laster og skrøpeligheter.

I forordet til utgaven fra 1737 angir han at diktene er fordelt i tre grupper: Dentata(de bitende, satiriske), nugatoria (de små frivole) og philosophica (de belærende). I alt skrev han 937 epigrammer fordelt på sju såkalte bøker (Libra). Rundt 25 av disse handler om leger og sykdom. ... Den «syke» Holberg.

Holberg var grunnleggeren av nordisk dramatikk, og hans forfatterskap var banebrytende. I 1722 ble det gitt tillatelse til å spille komedier på dansk, og i løpet av tre år skrev Holberg 26 komedier, Jeppe paa Bierget (1722), Den politiske kandestøber (1722), Den stundesløse (1726) og Erasmus Montanus (1731).

Veldig mye av det Holberg ga ut, var selvsensurert, altså var kritikken veldig skjult og vanskelig å påvise. Allikevel slapp han ikke lett unna med spydighetene; flere mektige mennesker ble fornærmet og han ble utsatt for trusler. Den store komedien Erasmus Montanus, er en satire - det vil si at forfatteren kritiserer og kommenterer ting på...